Zo kun je zelf een hamsterkooi maken

Een hamsterkooi zelf maken hoeft helemaal geen lastige opgave te zijn. Of je er nu voor kiest om financiële redenen of omdat je simpelweg zo creatief bent, met slechts enkele materialen kun je je hamsterkooi zelf maken. Wij zetten een aantal suggesties voor je op een rijtje. Een hamsterkooi maken is een heerlijke bezigheid voor jezelf en een leuk cadeautje voor jouw favoriete knaagdier!

Zelf een hamsterkooi van plastic maken

Wil je je hamsterkooi zelf maken en ben je op zoek naar een manier die niet al teveel geld kost? Dan is een plastic doos een echte uitkomst! Behalve een plastic doos is het enige dat je nog nodig hebt namelijk (kippen)gaas. Een dergelijke hamsterkooi zelf maken is een fluitje van een cent. Je knipt de bovenkant van het deksel eruit en plakt in plaats daarvan het gaas erop. Zo zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof in de hamsterkooi kan komen. Het inrichten van de kooi doe je op dezelfde manier als gewoonlijk. Meet voordat je aan je project begint wel de afmetingen op van de plastic doos, om er zeker van te zijn dat je hamster voldoende bewegingsruimte zal hebben.

Een hamsterkooi van extra groot formaat

Heb jij een goudhamster of sta je op het punt er een aan te schaffen? Dan heeft jouw knaagdier een grotere kooi nodig dan zijn kleine soortgenoten. Maar ook als je je hamster gewoonweg wilt verwennen met wat extra leefruimte, is het verbouwen van een konijnenhok een prima oplossing. De kooien voor konijnen zijn een stuk groter en zijn dus een mooie basis voor een echt hamsterparadijs. Ga jij van een konijnenhok een hamsterkooi maken? Ook dan gebruik je weer (kippen)gaas om de openingen kleiner te maken. De spijlen van een konijnenhok staan nu eenmaal wat verder uit elkaar.

Een hamsterkooi maken van een oude kast

Weinig mensen denken eraan, maar wil je een hamsterkooi zelf maken, dan kun je ook gebruik maken van oude meubels. Oude kasten welteverstaan. Dit vergt natuurlijk wel iets meer inspanning dan het werken met plastic dozen of konijnenhokken. Een uitdaging voor een echte klusser dus! Ook in dit geval doe je weer gaas in de deurtjes. Op de bodem kun je een soort van plastic bak maken, als bescherming tegen de urine. Deze kan dan niet in de kooi trekken en naar gaan ruiken. Veel hamsterliefhebbers die ook nog eens graag creatief bezig zijn, kiezen voor een Billy (boeken)kast. Een simpele kast met verschillende verstelbare planken. Zo kun je ook nog eens leuk spelen met de verdiepingen in de hamsterkooi.

Verbouw een poppenhuis tot hamsterverblijf

Wil je een hamsterkooi zelf maken en ben je een échte creatieveling? Denk dan ook eens aan een poppenhuis. Met zijn verschillende verdiepingen en ruimtes maak je voor jouw knaagdier een aantrekkelijk verblijf. Aangezien verreweg de meeste poppenhuizen van hout zijn gemaakt, kun je op de bodem het beste een verflaag op waterbasis aanbrengen. Zo voorkom je dat de urine gemakkelijk in het hout trekt.