Is een winterslaap schadelijk voor mijn hamster

Ook dat is een vraag die veel hamsterbezitters zich stellen. Het mag in de natuur dan een volkomen normaal fenomeen zijn, maar is dat binnen de vier muren van je huis ook zo? Eigenlijk moet je zien te voorkomen dat je hamster een winterslaap houdt. Voor een gezonde hamster is een winterslaap niet schadelijk. Maar voor oude of zieke hamsters, of hamsters met een laag gewicht, kan een winterslaap dat wel zijn. Die hebben er namelijk misschien niet voldoende energie of reserves voor. Daarom moet je ervoor zorgen dat de ruimte waarin je hamsterkooi staat niet kouder is dan tien graden. Eigenlijk is tien graden wel de absolute minimale ondergrens. Het beste is een kamer van minimaal achttien graden.

Mag ik mijn hamster wakker maken?

Jazeker mag dat. Houd er alleen wel rekening mee dat je dit op een subtiele manier doet. Je hamster wakker maken moet je nooit te abrupt doen, want dat is slecht voor zijn gezondheid. Een goede manier is hem te bedekken met nestmateriaal of in je handen te houden en zachtjes warm te blazen. Plaats je hamster in elk geval nooit bij een directe hittebron zoals een kachel. Dit is gevaarlijk omdat de overgang voor hem dan te groot is. Een van de eerste tekenen van ontwaken is vaak het trillen van de snorharen. Dat gebeurt meestal na twintig of dertig minuten. Daarna gaat hij langzaamaan bewegen en doet hij zijn ogen open. Ontwaakt je hamster uit zijn winterslaap, dan is het belangrijk om hem daarna van voldoende voedsel te voorzien. Het wakker worden is namelijk een proces dat veel energie van hem vergt. Het duurt ook eventjes voor hij weer zijn normale lichaamstemperatuur heeft.

Zorg voor de beste omstandigheden

Kortom, op de vraag ‘houden hamsters een winterslaap?’ is het antwoord: soms. Niet elke hamster vertoont dit gedrag. Een dwerghamster houdt geen winterslaap, wel kan bijvoorbeeld een Russische dwerghamster verschijnselen vertonen die op een winterslaap lijken. Eigenlijk houdt alleen de goudhamster een echte winterslaap. Een winterslaap is niet schadelijk voor jonge en gezonde dieren, maar voor oudere of zwakkere hamsters is voorzichtigheid geboden. Of je hamster een winterslaap houdt of dood is, ontdek je door de aan- of afwezigheid van reflexen. Ook kun je proberen hem op te warmen. Zorg er als hamsterbezitter in ieder geval voor dat jouw knaagdier over een comfortabel huisje beschikt, met voldoende bodembedekking, voedsel en verstopplekjes. Zet de kooi in een kamer met een fijne temperatuur, zo is de kans dat je hamster in winterslaap gaat minimaal