Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

‘Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?’ is een vraag die vele (bijna-)hamsterbezitters zichzelf stellen. En deze vraag is geheel op zijn plaats, want een hamsterkooi heeft effect op de algehele gezondheid van jouw knaagdier. Eigenlijk is de kooi een van de belangrijkste dingen die je voor je hamster aan zal schaffen. Vooral de grootte ervan speelt een rol.

De verschillende soorten hamsters

Het antwoord op de vraag ‘hoe groot moet een hamsterkooi zijn?’ is niet altijd hetzelfde. Dit is namelijk afhankelijk van de hamstersoort. Zo kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat een dwerghamster een kleiner oppervlak nodig heeft dan een goudhamster (ook wel Syrische hamster genoemd). Toch is het verschil tussen de twee kooien niet al te groot. Een dwerghamster is dan misschien wel kleiner, maar ook een stuk actiever. En dus wil ook deze soort voldoende ruimte om lekker te kunnen bewegen.

Het bodemoppervlak telt

In principe telt alleen het bodemoppervlak voor de grootte van de kooi. Ook al heb je een exemplaar met meerdere verdiepingen, deze dragen er niet toe bij dat de kooi groter is. Bij sommige kooien met verschillende verdiepingen bestaat zelfs het risico dat de verdiepingen te laag zijn. Schaf je een dergelijke kooi aan, zorg er dan dus altijd voor dat er voldoende ruimte voor je hamster bestaat om ook rechtop te kunnen staan, mocht hij dat willen. Stel jezelf dus niet alleen de vraag hoe groot een hamsterkooi moet zijn, maar ook hoe hoog hij is.

De standaard richtlijnen

Alhoewel de meningen over het onderwerp ‘hoe groot moet een hamsterkooi zijn?’nogal eens verschillen, bestaan er wat betreft de grootte van de hamsterkooi wel wat richtlijnen. In alle gevallen wordt aangeraden om een kooi te kopen die tenminste 45 centimeter breed en 65 centimeter lang is. Voor de hoogte dien je een minimum van 35 centimeter in je achterhoofd te houden.

Hamsters samen in een kooi

Zoals je wel weet, leven de meeste hamsters in de wilde natuur solitair en zijn ze erg territoriaal. In de meeste gevallen zal je dus slechts één hamster in een hamsterkooi houden. Heb jij hamsters die wel prima bij elkaar kunnen? Zorg er dan voor dat de kooi nog een stuk groter is.

Te groot bestaat niet

Wanneer je jezelf de vraag ‘hoe groot moet een hamsterkooi zijn?’ stelt, realiseer je dan dat er eigenlijk niet zoiets als een te grote kooi bestaat. Het motto ‘des te groter, des te beter’ gaat in deze situatie zonder twijfel op. Probeer het budget dat je hebt voor de hamsterkooi dus altijd maximaal te benutten. Het eigenlijke antwoord op de vraag ‘hoe groot moet een hamsterkooi zijn?’ is dus ‘zo groot mogelijk’.

Een grote kooi in de aanbieding

Aangezien een te grote kooi dus eigenlijk niet bestaat, kun je uiteindelijk dus het beste kiezen voor het grootste exemplaar dat je kunt vinden. Natuurlijk geldt wel, dat grotere kooien ook een stuk duurder zijn dan de kleinere varianten. Wanneer je echter de aanbiedingen goed in de gaten houdt, hoeft het niet al te lastig te zijn om een grote woning voor je hamster te vinden. Het assortiment van de verschillende producenten wisselt namelijk regelmatig.