Hoe duur is een hamster?

‘Hoe duur is een hamster?’ is een veelgehoorde vraag onder mensen die erover denken dit schattige knaagdiertje in huis te houden. Een hamster zelf kost in feite vrij weinig. Maar wanneer je besluit hem als huisdier te gaan houden, houden de kosten natuurlijk niet op bij de aanschaf van het diertje alleen. Je knaagdier heeft namelijk ook een geschikte kooi nodig, net als verschillende accessoires en een uitgebalanceerd dieet. De vraag ‘hoe duur is een hamster?’ gaat dus niet alleen over je huisdier zelf. We zetten voor je op een rijtje met welke kosten je rekening zou moeten houden.

De kosten van hamster zelf

Hoe duur is een hamster zelf? De prijzen van de hamster zelf variëren meestal tussen de vijf en de vijftien euro. Voor maximaal tien euro kun je in de meeste gevallen een dwerghamster kopen, voor een iets hogere prijs een goudhamster. Er bestaan kleine verschillen tussen een hamster die je in een dierenwinkel haalt, en een hamster die je bij een (hobby)fokker aanschaft. Het antwoord op de vraag ‘Hoe duur is een hamster?’ zal dus zelden hoger zijn dan vijftien euro.

Hoe duur is een hamsterkooi?

Een volgende belangrijke stap is het uitzoeken van een geschikte hamsterkooi. ‘Hoe duur is een hamsterkooi dan precies?’ zul je jezelf misschien afvragen. Het antwoord op deze vraag is wat minder eenduidend. Je kunt het namelijk zo ‘gek’ maken als je zelf wilt. Voor dertig euro schaf je al een budgetkooi aan voor je knaagdier. Maar een flinke kooi vol uitdagingen en met verschillende verdiepingen kost wel het driedubbele. Het aanbod hamsterkooien is enorm. Dus hoe duur is een hamsterkooi? Waarschijnlijk ongeveer zo duur als het geld dat jij eraan wilt uitgeven. Onthoud wel altijd dat meer ruimte ook betere levensomstandigheden betekent. Bespaar hier dus niet op.

De accessoires

Een lege kooi volstaat natuurlijk niet, en daarom schaf je ook nog wat accessoires aan voor je knaagdier. Enkele daarvan zijn zelfs essentieel voor zijn fysieke én geestelijke gezondheid. Een loopwiel is daarvan het belangrijkste voorbeeld. Hamsters zijn van nature erg actieve diertjes en zijn constant op zoek naar een manier om hun energie kwijt te kunnen. Behalve een loopwiel heeft hij natuurlijk ook een voerbakje en een drinkflesje nodig. Tunnels om lekker doorheen te kruipen of andere speeltjes om lekker aan te klauteren maken het leven voor je hamster nog leuker.

Standaardkosten en bijkomende kosten

Toch is de vraag ‘Hoe duur is een hamster?’ hiermee nog niet helemaal beantwoord. Wanneer je eenmaal alles hebt aangeschaft en jouw nieuwe huisdier van een mooie woonomgeving hebt voorzien, zijn er natuurlijk altijd nog de overige kosten. Reken erop dat je per maand ongeveer vijftien euro kwijt bent aan bodembedekking zoals zaagsel en hooi, en hamstervoer. Daarnaast is het natuulijk handig om een klein potje aan te leggen voor in het geval van medische kosten. Je hamster kan natuurlijk ook ziek worden. Dus hoe duur is een hamster? De aanschaf van het diertje zelf en alle benodigdheden zijn een kleine investering. Daarna zijn de vaste kosten laag en moet je alleen eventuele kosten voor dierenartsbezoek in je achterhoofd houden.