Hamsterkooi inrichten: 4 tips

Een hamsterkooi inrichten lijkt op het eerste gezicht makkelijker dan dat het in feite is. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen het neerzetten van een voederbakje, drinkflesje en wat speelgoed. Om je hamster een gelukkig leven te geven, moet je nadenken over hoe je de hamsterkooi gaat inrichten. Wij zetten voor jou wat tips bij hamsterkooi inrichten op een rijtje, zodat een hamsterkooi inrichten zometeen een fluitje van een cent wordt. En je huisdier een heerlijke woonomgeving heeft.

Tip 1: Zorg voor een flinke bodembedekking

Hamsters vinden het heerlijk om te wroeten en te graven en daarom moet je ook altijd zorgen voor voldoende bodembedekking. Zorg er dus altijd voor dat er een flinke laag zaagsel en houtsnippers op de bodem ligt. Wees niet te zuinig, een laag van tien centimeter is wat je hamster eigenlijk wel nodig heeft. Let er wel op, dat de houtsnippers van onbewerkt hout zijn. En heb je een hamster met lang haar? Wees dan voorzichtig met zaagsel en snippers. Een alternatief zijn dan korrels, die niet in zijn vacht vast kunnen gaan zitten.

Tip 2: Hooi en stro

Nog zo een grote hobby van deze schattige knaagdiertjes is het bouwen van nestjes. Nesten bouwen is natuurlijk gedrag dat hamsters ook in gevangenschap vertonen. Hooi en stro zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Om de kooi hygiënisch te houden, is het wel van belang dat je de nestjes regelmatig verwijdert. Als deze namelijk nat of vuil worden, kan het gaan broeien in de kooi en je hamster ziek maken. Hamsters vinden het natuurlijk niet leuk als je hun nestje weghaalt. Maar wanneer je hem voorziet van nieuw materiaal, gaat hij weer naar hartelust zijn hamsterkooi inrichten met een of meerdere nestjes.

Tip 3: Het slaaphuisje

Je eigen huis is natuurlijk ook niet compleet als je bed er niet in staat. Ga je de hamsterkooi inrichten? Dan mag dus ook een slaaphuisje voor het kleine diertje niet ontbreken. Een hamster is van nature een prooidier en vindt het daarom fijn om zich ergens even helemaal te kunnen terugtrekken. Met een slaaphuisje geef je gehoor aan deze behoefte. Je hamster kan in het slaaphuisje behalve slapen ook schuilen en voedsel bewaren.

Tip 4: Geef je hamster een loopwiel

Ga je de hamsterkooi inrichten, dan mag ook een loopwiel niet aan het interieur ontbreken. Hamsters zijn ontzettend actieve diertjes en hebben veel dingen nodig waarmee ze kunnen spelen. Een loopwiel is hiervoor de oplossing bij uitstek. Let wel op de doorsnee van het wiel. Je wilt natuurlijk niet dat je hamster klem komt te zitten. Heb je een grote hamster, zoals bijvoorbeeld een goudhamster? Kies dan voor een loopwiel met een doorsnede van twintig centimeter. Hopelijk helpen deze tips je bij het hamsterkooi inrichten en maak je van de kooi een waar woon- en speelparadijs.