Hamster verzorging: tips om je hamster te verzorgen

Een goede hamster verzorging is vanzelfsprekend de basis voor een lang en gelukkig hamsterleven. Wanneer je zorgvuldig met hem omspringt en met al zijn behoeften rekening houdt, kan jouw knaagdier de leeftijd van drie jaar bereiken. Het schoonhouden van de kooi en het aanbieden van een zorgvuldig samengesteld voedselaanbod zijn hierbij van basaal belang. Onderstaande tips helpen jou je hamster een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Voeding

Hoe graag je je hamster ook wilt verwennen met de meest uiteenlopende lekkernijen, onthoud dat hij in de vrije natuur een vrij sober en eenzijdig voedselpatroon heeft. Gedurende een leven in gevangenschap zou zijn dieet voor het grootste gedeelte uit hooi moeten bestaan. Let er dan wel op dat dit een stofvrije variant is en dat je hamster in zijn kooi altijd meer dan voldoende voorhanden heeft. Groente en fruit vormen geen essentieel onderdeel in het voedselpatroon van jouw knaagdier. Wees dan ook zeer zuinig met het geven van stukjes fruit en groenten. Door het hoge vochtgehalte kan je hamster hier gemakkelijk diarree van krijgen. Hapjes zoals gedroogde insecten en honden- of kattenbrokjes maken je hamster wel gelukkig. Het hoge eiwitgehalte doet hem goed.

Een gezond gebit

Om als hamster lekker van je voedsel te kunnen genieten, is een gezond gebit natuurlijk wel een voorwaarde. Tandverzorging is dan ook een essentieel onderdeel van de hamster verzorging. Knaagdieren hebben deze naam niet voor niets gekregen. Allen beschikken ze over scherpe voortanden. Voortanden die hun hele leven lang door blijven groeien! Niet voor niets hoor je regelmatig anekdotes over hamsters die zich door hun eigen kooi hebben geknaagd. Het is als eigenaar belangrijk dat je regelmatig een blik werpt in het bekje van je hamster. Wanneer zijn tanden namelijk te lang zijn, kan hij bijvoorbeeld niet makkelijk meer eten. Een goede hamster verzorging betekent dus ook per definitie het aanbieden van mogelijkheden om de tandjes te kunnen slijpen. Een knaagsteen bijvoorbeeld, of een takje wilgenhout. Over de kleur van de tandjes hoef je je dan weer iets minder zorgen te maken. Gele tanden zijn voor een hamster volkomen normaal.

De nagels van je hamster

In de meeste gevallen slijten de nagels van je hamster voldoende vanzelf. Worden ze toch te lang, dan moet je ze door de dierenarts laten knippen. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen, maar je moet er wel heel voorzichtig mee zijn. Zeker als je hamster niet erg tam is, kan het knippen van de nageltjes voor jullie beide een onprettige ervaring worden. Dan kun je het dus beter overlaten aan een professional die alles weet van hamster verzorging. Te lange nagels kunnen duiden op een gebrek aan mogelijkheden om te kunnen graven en klimmen.

Hygiëne

De plasplekjes of toilethokjes in de hamsterkooi moeten elke twee dagen schoongemaakt worden. Zo houd je het hok hygiënisch en voorkom je voor jezelf ook nog eens nare geurtjes in huis. Ook houdt een goede hamster verzorging in, dat je het hele hok wekelijks goed schoonmaakt. En wanneer je het voer bijvult en het water verschoont, doe je er ook verstandig aan om het bakje en het flesje even schoon te spoelen.