Een hamsterkooi verschonen: 8 tips

De hamsterkooi verschonen is onlosmakelijk verbonden met het houden van dit gezellige knaagdier. Weliswaar niet het leukste klusje, maar wel een klusje dat je met een paar handige tips zó voor elkaar hebt. Vooral regelmaat is hierbij het sleutelwoord. Een hamsterkooi schoonmaken is iets wat je vaak moet doen, maar als je het goed bijhoudt slechts enkele minuten tijd kost.

Tip 1: De hamsterkooi schoonmaken - dagelijkse klusjes

De hamsterkooi verschonen is een dagelijks terugkerend ritueel. Wat je elke dag moet doen, is het schoonmaken van de voerbak en de drinkfles. Oude etensresten haal je uit de kooi om te voorkomen dat het vochtig wordt en gaat rotten. Het behoeft weinig uitleg dat dit schadelijk is voor je huisdier. Om je hamster zo lang en gezond mogelijk te laten leven, is een goede hygiëne van basaal belang.

Tip 2: Zorg voor een schoon toilet

Vrijwel alle hamsters hebben in hun kooi één vaste plek waar ze hun behoefte doen: de toilethoek oftewel het plashoekje. Je kunt je hamster ook leren om gebruik te maken van een toilethuisje. Hoewel niet elke hamster hier de voorkeur aan geeft, bestaat er wel een methode om het ze aan te leren. Je legt eenvoudigweg wat strooisel uit het plashoekje in het toilet en zo ruikt je hamster zijn eigen urine. Wellicht wordt hij daardoor getriggerd om gebruik te maken van het toilet. Tijdens het schoonmaken van de hamsterkooi reinig je het toilet eenvoudig met water en afwasmiddel.

Tip 3: Neem eenmaal per week de kooi goed onder handen

De grote schoonmaak is iets wat wekelijks dient te gebeuren. Hierbij verwijder je dus ook al het nestmateriaal en het strooisel uit de kooi en reinig je het geheel grondig. Ga je de gehele hamsterkooi verschonen, dan kun je wederom gebruik maken van water en afwasmiddel. Ook azijn en heet water doen prima dienst als reinigingsmiddel. Maar nog beter is het om speciale schoonmaakmiddelen voor hamsterverblijven te gebruiken. Wat je ook gebruikt, houd er in ieder geval rekening mee dat de kooi weer helemaal droog moet zijn voor je deze opnieuw gaat inrichten.

Tip 4: Grote schoonmaak? Haal je hamster uit de kooi

De hamsterkooi verschonen lukt niet wanneer het knaagdiertje er nog in zit. Hij raakt daar erg gespannen van en en jij kunt de kooi niet zo goed verschonen als je zou willen. Haal daarom altijd je hamster uit de kooi en zet hem bijvoorbeeld in zijn hamsterbal. Zo kan hij zich prima eventjes vermaken. Laat hem overigens niet te lang in de hamsterbal lopen, hij heeft namelijk behoefte aan pauze én frisse lucht. Ook kun je ervoor kiezen om zijn slaaphuisje eerst schoon te maken en deze daarna op een plek neer te zetten waar je hamster niet kan ontsnappen. Je hamster kan zich dan even fijn terugtrekken en jij kunt op je gemak de rest van de hamsterkooi verschonen.

Tip 5: vergeet het speelgoed niet

De hamsterkooi is pas helemaal schoon als ook het speelgoed van je hamster dat is. Etens- en urinerestjes kunnen zich makkelijk aan het speelgoed gaan hechten en zo kan het speelgoed een haard van bacteriën worden. Aangezien hamsters erg gevoelige diertjes zijn, is de kooi dus pas echt schoon als ook de speeltjes dat zijn.

Tip 6: kooien en speelgoed van hout

Maar hoe doe je dat dan in het geval van een houten kooi en/of houten speelgoed? Ten eerste is het altijd verstandig om de bodem van een houten hamsterkooi te voorzien van een verflaagje. Dit moet dan wel verf op waterbasis zijn, anders is het schadelijk voor je hamster. Dankzij dit verflaagje trekt urine, en dus ook de geur van urine, minder makkelijk in het hout. Houten speelgoed maak je schoon met heet water. Daarna laat je het goed drogen. Leg het nooit op de verwarming, want dan droogt het te snel en bestaat er een grote kans dat het hout gaat barsten. Veel hamsterbezitters gebruiken voor het verschonen van de hamsterkooi een ontsmettingsmiddel. Alhoewel dit effectief is, is dit niet per se aan te raden. Hamsters houden namelijk niet van de geur van schoonmaakmiddelen. Is een houten speeltje beschimmeld geraakt? Aarzel dan niet om deze direct weg te gooien.

Tip 7: Vertrouw op je neus

Ook al maak je de hamsterkooi regelmatig en goed schoon, toch kan het zijn dat deze een keer stinkt. Ook al zou het nog geen tijd zijn om de grote schoonmaak te houden, in dit geval moet het dan toch gebeuren. Hamsters zijn sterk gevoelig voor stank. Wanneer de kooi vies is of de luchtkwaliteit niet goed genoeg is, kan je hamster makkelijk ziek worden. En dat is wel het laatste wat je wilt. Ga daarom af op je reukvermogen en maak bij stank altijd de hamsterkooi schoon!

Tip 8: Geen chemicaliën

De laatste tip die we je willen geven, is om nooit en te nimmer schoonmaakchemicaliën te gebruiken. Middelen zoals bleek hebben een negatief effect op de luchtwegen van je hamster.